Varför är sovställning viktigt vid Ischias?

Din ischiasnerv är den största nerven i din kropp. Den börjar vid din ryggmärg, löper genom dina höfter och skinkor och fortsätter längs baksidan av vart och ett av dina ben.

Ischias är ett angrepp på din ischiasnerv. Det är oftast en pålitlig källa som orsakas av ett diskbråck i nedre delen av ryggen. Det kännetecknande symtomet på ischias är smärta längs nerven. Smärta kan variera från mild till plågsam och drabbar vanligtvis en sida.

Att få en god natts sömn med ischias kan vara svårt. Att ligga i vissa ställningar kan sätta press på din irriterade nerv och orsaka en uppblossande av symtom. Vissa positioner är dock mindre benägna att orsaka smärta. Så för att svara på frågan varför är sovställning viktigt vid Ischias så är det just för att du ska kunna sova, utan smärta.

Bästa positionerna för att sova med ischias

Ischias och andra källor till ländryggssmärta kan ha en förödande effekt på din sömnkvalitet. Studier har funnit att upp till 55 procent av personer med kronisk ländryggssmärta hanterar sömnstörningar.

Att hitta den bästa positionen för att lindra ischias kan vara att du måste testa vad som passar för dig. Som en allmän regel är det en bra idé att hålla sig till positioner som bibehåller den naturliga inriktningen av din ryggrad.

På din sida

Du kanske upptäcker att sova på sidan hjälper till att minska smärtan genom att ta bort trycket från din irriterade nerv.

Så här gör du:

 • Ligg på din madrass med din skadade sida ovanpå.

 • Om det finns ett gap mellan midjan och madrassen, kanske du vill lägga en liten kudde här för att minska sidoböjningen.

 • Lägg en kudde mellan knäna

Att placera en kudde mellan knäna hjälper till att hålla bäckenet och ryggraden i ett neutralt läge. Det förhindrar också att dina ben roterar under natten.

 • Lägg först axeln på din madrass och lägg sedan resten av kroppen mot din madrass.

 • Böj lätt på knäna och lägg en tunn kudde mellan dem.

Du kan också lägga en liten kudde under midjan om det finns ett gap.

Fosterställning

Fosterställningen öppnar upp utrymmet mellan dina kotor och kan minska ryggsmärtor orsakade av ett diskbråck. Men vissa människor tycker också att det förvärrar deras smärta.

Om du upplever obehag i fosterställning, prova någon av de andra positionerna på den här listan.

Så här gör du:

 • Ligg på sidan och för dina knän mot bröstet så att din kropp gör ett “C”.

 • Du kan också lägga till en kudde mellan knäna eller under midjan.

På ryggen med en kudde under knäna

Att ligga på rygg hjälper till att fördela din vikt jämnt över ryggen. Att lägga en tjock kudde under knäna kan hjälpa till att bibehålla ryggradens krökning genom att slappna av i höftböjarna.

Så här gör du:

 • Ligg på rygg med en kudde under huvudet för stöd.

 • Lägg en eller två kuddar under knäna och vila hälarna bekvämt mot din madrass.

Sov på golvet

Mjuka ytor kan få din ryggrad att böjas ur korrekt inriktning. Du kanske upptäcker att sova på golvet hjälper dig att bättre hålla ryggraden i rätt riktning.

Så här gör du:

 • Lägg en tunn matta som en yogamatta eller campingmatta på golvet där du tänker sova.

 • Lägg dig ner i någon av positionerna ovan eller någon annan position du tycker är bekväm.